Excluderea sociala, efectul de bulling.

Excluderea sociala, efectul de bulling.

Anxietatea excluderii sociale.

Puterile noastre legate de situatia actuala din America se rezuma la a intelege ce se intampla și a empatiza cu oamenii ce lupta pentru egalitate. Fenomenele psihologice aparute in acest subiect pot fi intelese, chiar prevenite și de noi, intrucat tin de obiceiul, ce in ultimii ani a devenit din ce in ce mai comun, al oamenilor, de a exclude social anumite tipuri de persoane. Ceea ce vom explica in continuarea acestui articol sunt efectele excluderii sociale ce mai departe pot duce la diverse tulburari și la efectul de bullying.  

Suntem oameni, in genere fiinte sociale, dependente din toate punctele de vedere de relatii interumane și tindem sa avem relatii in mare parte cu persoanele care ne aseamana, astfel apar grupurile. Atunci cand cineva nu ni se aseamana, nu impartașește aceleași principii, tindem sa evitam persoana. Același lucru se intampla și in grupuri, cand un om nu se pliaza pe chimia grupului, acesta este evitat și astfel exclus.

Totuși, pe langa acest fenomen al lipsei de conexiune cu cineva, intalnim și evitarea bazata pe diverse preconceptii eronate, excluderea sociala a unei intregi rase umane, etnii, culture, religii, etc.

Toti oamenii ce nu se lasa a fi integrati de catre marea majoritate traiesc acest fenomen numit ANXIETATEA EXCLUDERII SOCIALE.

Anxietatea excluderii sociale:

Atunci cand un copil in clasa este mai timid, nu se pliaza pe “trend-ul” celorlalti colegi, se retrage, iar daca și colectivul prezinta anumite caracteristici de agresivitate, fie ele de natura verbala sau pasiva, pasul cel mare facut in directia negativa este acela de excludere sociala.

Copilul exclus se va simti judecat, inferior, ciudat și respins, lucru ce in urma unei perioade mai lungi de primire al aceluiași comportament, duce la dezvoltarea anxietatii de excludere sociala.

A nu fi confundata cu fobia sociala, numita și anxietate sociala, anxietatea excluderii sociale este termenul ce dorește a descrie conceptul psihologic social al oamenilor ca “dependent existential de integrarea sociala”, adica atunci cand incadrarea sociala este pusa in pericol, speranta și dorinta de a face parte dintr-o comunitate sunt amenintate. Omul simte frica incapacitatii apartenentei la un grup, apar teama excluderii și a marginalizarii, de a fi judecat in privinta integrarii intr-un grup sau de apartenenta la o comunitate mai mare.

Toti oamenii pot fi victimele excluderii sociale, de la copii in școala sau grupul de joaca, pana la adulti și chiar batrani. Sa nu uitam ca excluderea sociala este tragaciul fenomenului de “oamenii strazii”.

 Consecintele psihologice și fiziologice ale excluderii sociale:

–          Respingerea in copilarie duce mai tarziu la singuratate și stima de sine scazuta;

–          Eliberarea anumitor hormoni ale caror efecte fiziologice sunt asociate durerii fizice;

–          Nivel de stress crescut ce poate avea ca raspuns creșterea tensiunii sistolice și diastolice (tensiunea arterial);

–          Alt raspuns hormonal la stres este eliberarea cortizolului (hormon ce in mod natural ia parte in procesul de aparare, insa atunci cand amenintarile sunt simtite permanent, excludere permanenta, rezultatele pot compromite functia imunitara, leziuni cardiovasculare și aparitia altor problem de sanatate pe termen lung);

–          Și lista poate continua cu multiple afectiuni fizice cauzate de impactul stresului la nivelul organismului;

Cum reactioneaza oamenii?

Putem cataloga reactiile in doua mari categorii de raspuns: pasiv și activ

            Pasivii nu vor reactiona, vor fi victimele directe ale efectului, vor dezvolta o incapacitate de raspuns in fata stimulilor negative și se vor lasa catalogati sub semnul victimei ce nu riposteaza.

            Activii sunt cei ce raspuns la randul lor cu același tip de comportament, lucru ce nu le doboara titlul de victim a excluderii sociale, diferenta este doar ca reactioneaza. Atunci cand un copil este lovit la școala și lovește inapoi, tratamentul primit de el și reactiile sunt aceleași, doar ofera un raspuns diferit.

Ce putem face?

–          Daca ar fi sa tratam problema de la sursa ei, ar trebui sa spunem FITI TOLERANTI, dar nu avem cum sa schimbam sute de ani de evolutie e negativismului omenesc, deci:

–          Atunci cand copilul se confrunta cu acest fenomen, discutati cu el și invatati-l ca el are valoare și motivul este ca nu se potrivește acelui grup, deci gașiti-i activitati extracuriculare in a caror grup sa se simta integrat. Daca simtiti ca situatia va depașește, consulttai un terapeut. Clinica noastra ofera terapie gratuita copiilor, așa ca nu ezitati sa ne contactati, suntem aici sa va ajutam!

–          Incercati sa cautati grupuri de oameni care va impartașesc principiile, mergeti la diverse activitati, uneori solutia este ieșirea din mediu și cautarea unuia care se pliaza pe nevoile dumneavoastra;

–          Retineti ca dumneavoastra sunteti bine, nu aveti nicio problema și incercati pe cat posibil sa contracarati opiniile nefondate și nedorite prin a va recunoastre propriile calitati, realizati ca frustrarile celorlalti nu sunt imaginea dumneavoastra!

–     Vorbiti cu superiorii, profesorii, coordonatorii, oricine este in functia de lider a grupului din care faceti parte și incercati sa rezolvati problema intr-un mod cat mai diplomat.

–     Cautati activitati care va fac sa va simtiti valoros, demonstrati-va in orice moment ca sunteti opusul a ceea ce simtiti din partea unor persoane.

Articol scris de Oana Alexandra Topala, stundenta la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stintele Educatiei, Student intern la Clinica de Psiho-Oncologie.

Daca aveti nevoie de ghidaj  despre cum ar trebui sa gestionati anxietatea de excludere sociala, cereti sa va intalniti cu psihologul nostru la cabinetul  de consultatii sau in online. El te va asculta cu empatie si te va sfatui in mod prudent, in deplina confidentialitate.

Programeaza o sedinta de consiliere psihologica / psihoterapie aici.

Psh.Lidia Stoica