Interventia psiho-oncologica.

Ce este psiho-oncologia?

In termeni stiintifici, psiho-oncologia este partea aceea din psihologie care se ocupa de partile psihologice, sociale, comportamentale si etice ale aspectelor din cancer. Este o arie MULTIDISCIPLINARA si are multe legaturi cu numeroase specialitati din oncologie, precum disciplinele clinice, epidemiologice, imunologice, endocrinologice, patologice, bioetica, ingrijirea paliativa (ce amelioreaza simptomele pentru o perioada scurta de timp), pana la psihiatrie si psihologie.

            Tintele interventiei psiho-oncologice:

1.      Problemele emotionale:

–          Comorbiditati psihiatrice (afectiuni care sunt prezente in aceeasi persoana la nivel mintal)

–          Teama fata de progresul bolii

–          Alte conditii psihologice subterane

2.      Asistenta in problemele practice sau sociale:

–          Reintoarcerea la munca

–          Problemele financiare

–          Ingrijirea copiilor

–          Grija casei

3.      Probleme familiei/ suportul ingrijitorilor

–          Aici putem mentiona ca si ingrijitorii (persoanele din familie care asista, au grija de pacient pe toata perioada bolii) au aceleasi nevoi de ingrijire psihica precum pacientii

4.      Aspecte spirituale:

–          Preocuparile religioase

–          Dezvoltarea personala

–          Moartea/ doliul

5.      Imbunatatirea conditiei de sanatate generala:

–          Stilul de viata

–          Nutritia

–          Exercitiile

–          Managementul stresului

6.      Optimizarea tratamentului:

–          Aderenta la tratament

–          Deciziile cu privire la tratament

–          Utilizarea antiimflamatoarelor

–          Utilizarea medicinei alternative

7.      Simptomele fizice:

–          Durerea

–          Oboseala

–          Altele ( insomnia, tulburarile cognitive, simptomele specifice tipului de cancer/ localizarea sau forma de cancer)

In Romania, in anul 2018 s-au inregistrat 83 461 de cazuri, ceea ce inseamna 222.4 de oameni per 100 000 de locuitori, cel mai mare nivel de incidenta avandu-l cancerul la san, urmat de cel de prostata. Un domeniu foarte putin cunoscut si studiat in tara noastra, este adus de noi in scopul asistarii psihologice a pacientilor oncologici pe toata perioada bolii, de la aflarea diagnosticului pana la ultima zi de tratament si ultima operatie, fie ea si plastic, de reconstructie.

Asistarea psihologica a pacientilor are, evident, o sumedenie de ramuri, insa una dintre cele mai importante fatete este natura diagnosticului, anume amenintator de viata. Atunci cand o persoana primeste vestea, singurul lucru pe care il cunoaste cu certitudine este incertitudinea, aspect in urma caruia psihicul uman este printre primele parti ale sistemului ce incep sa cedeze. Acestea sunt momentele in care ajutorul asistat profesionat are o importanta majora.

Prin suportul unui psiholog cu formare in psiho-oncologie persoana va fi capabila sa isi inteleaga mai bine diagnnosticul, riscurile si sansele de reusita, sa isi gaseasca mecanisme de adaptare sanatoase in fata noilor schimbari, ce pot fi drastice, din viata sa, sa raspunda mai bine tratamentului si sa relationeze cat mai eficient atat cu echipajul medical cat si cu familia ce poarta rolul de ingrijitor. Tot psihologul va ajuta la gestionarea relatiei cu familia, in principal cu persoana ce asigura ingrijirea pacientului, care, dupa cum am spus, are la fel de multa de nevoie de suport.

Munca in relatie cu persoanele diagnosticate este cat se poate de laborioasa si ajuta la mentinerea si chiar imbunatatirea relatiei cu sistemul medical responsabil de tratarea persoanei. In linii mari, psihologul ajuta persoana in adaptarea la noua sa viata, ce se va schimba oricum chiar si dupa reusirea tratamentului, insa in liniile detaliilor, munca influenteaza intreaga stare a omului, de la emotii pana la corp, la relatii, nutritie, tratament, etc. Profesionistul este alaturi de pacient atat in terapia propriu-zisa legata de starea sa de sanatate, dar si de problemele personale, paralele diagnosticului, ce pot afecta boala prin blocaje emotionale, frustrari extremizate, incapacitate de exprimare, si tot asa. Odata ce o persoana ajunge in terapia psiho-oncologica cu un diagnostic, aceasta nu porneste doar pe drumul vindecarii fizice, asistata de o echipa intreaga de profesionisti ce lucreaza in tandem urmarind un singur scop “ readucerea vietii la normal” , ci si pe drumul insanatosirii psihice si emotionale, astfel ca tratamentul se sfarseste cu o persoana ce se accepta pe sine intr-un mod in care pana acum nu o mai facuse. Dupa terminarea tratamentului echipa multidisciplinara, in special psihologul, raman in contactul de care are nevoie persoana pentru orice necesitate, indiferent de faptul ca de-a lungul terapiei omul este invatat sa detina gradul de independenta necesar stabilizarii psihice si emotionale.

Daca, din pacate, va intoarceti acasa cu un diagnostic devastator, nu ezitati sa cautati ajutor si sa il cereti, intru cat este unul dintre cele mai importante eforturi pe care le puteti face la inceputul tratamentului dumneavoastra! Clinica de Psiho-Oncologie Lidia Stoica este disponibila noilor pacienti oricand si va face tot posibilul sa fie alaturi oricarei persoane doreste ghidare, intelegere si explicatii pe toata durata tratamentului!

Programarea este la un telefon sau la un click distanta chiar in site-ul nostru, nu ezitati nicio secunda sa cereti ajutorul. Si desi nu ne dorim sa ne contactati cu aceasta problema, suntem aici pentru a va fi alaturi! 

Articol scris de Oana Alexandra Topala, stundenta la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stintele Educatiei, Student intern la Clinica de Psiho-Oncologie.

Programeaza o sedinta de consiliere psihologica / psihoterapie aici.

Psh.Lidia Stoica