Scapa de stres, contolandu-l.

Stresul la bărbați vs. Stresul la femei

Toti oamenii trăiesc stresul și cu toții reacționăm în moduri subiective în fața acestuia, mai ales în momente precum ultimele luni din 2020, de când ne confruntam cu pandemia de Covid-19.

La momentul actual noi toți trecem prin aceeași perioadă stresantă în care nu știm ce urmează și nu putem controla nimic, cortizolul, hormonul specific stresului ne-a inundat pe toți de ceva timp și parcă avem mâinile legate la spate. Putem scăpa de stres ajutându-ne corpul să resimtă sentimentul de siguranță și mai ales control asupra propriei minți.

Atunci când vrem să combatem stresul, este mai important să aflăm ce ne stresează în mod particular, cum reacționează corpul nostru, cum reacționăm noi și unde este sursa centrală a acestei probleme, pentru a putea trata cauza, nu efectul. Lucrurile acestea se fac la psiholog, însă ce puteți face de acasă cititnd acest articol este să înțelegeți câteva elemente de bază despre stres și cele mai bune și sănătoase metode de a-l îndepărta.

Femeile și bărbații reacționează diferit la stres și au nevoi diferite în combaterea acestuia.

 1. Barbații
  1. Cum reacționează bărbații?
 2.  Se inchid în ei
 3. Se detașează social, de foarte multe ori și de relație, motiv pentru care par absenți sau „schimbați”;
 4. Sunt deranjați de sfaturile necerute;
 5. Afișează un comportament nihilist ( nimic nu poate fi rezolvat, nu ține de noi rezolvarea problemelor, dar totuși stăm suparați);
 6. Vor să stea singuri;
 1. De ce reacționează așa- nevoile psihosociale primordiale ale bărbaților;
 2. Nevoia de competență = bărbații au nevoie să își demonstreze în primul rând sieși că sunt capabili să rezolve orice problemă, altfel se vor considera incapabili, sentiment distructiv pentru ei;
 3. Nevoia de autonomie= pot și trebuie să rezolv SINGUR. Dacă primesc ajutor în cazul unui factor stresant, o problemă, pentru ei înseamnă că sunt incapabili și nu vor fi niciodată apți să facă nimic. Motiv pentru care ajutorul din exterior și sfaturile necerute sunt adevărate gloanțe;
 4. Nevoia de acceptare= au nevoie să simta că sunt buni, iubiți, frumoși, competenți, acceptați așa cum sunt. Atunci când sunt stresați, ca orice om, își schimbă comportamentul încercând să se regleze, moment în care criticile de genul „ te-ai schimbat, nu mai esti la fel, uite altcineva ce face, esti căpos” sunt iarăși, adevărate zgârieturi peste rănile deja existente;
 5. Nevoia de retragere= se retrag în vizuină pentru a rezolva cauza stresului, adică satisfac toate nevoile menționate anterior prin retragerea pe o durată scurtă de timp, în care contemplează mai atent la sursa problemei, în scopul de a o rezolva. Putem decoda acest comportament ca o retragere în sine și o meditație mai intensă, nevoia unui moment de liniște cu sinele pentru a-și pune gandurile în ordine. Deci acesta este un prim lucru pe care bărbații îl pot face, nu să se retragă din viața de familie sau socială, dar sa explice soției că în momentul de față trece printr-o perioadă mai grea și l-ar ajuta ca ea sa nu mai încerce să îi dea sfaturi sau să rezolve lucrurile pentru el, întru cât el are nevoie de puțin timp să își revină, motiv pentru care poate părea absent în următoarea perioadă și are nevoie ca restul să înțeleagă acest lucru.
  1.    Ce e de făcut?
 6. Luați-vă câteva minute în fiecare zi să faceți ceva singuri, ce vă face plăcere, fie că vorbim de pescuit, meșteșugărit prin casă, jucat jocuri video, plimbat prin parc, orice activitate vă oferă doza de singurătate necesară și vă permite să vă retrageți în vizuină;
 7. Explicați familiei starea în care sunteți într-un mod cât mai confortabil pentru sine și clar pentru ei. Atitudinea distantă nu înseamnă distanțare emoțională, ci doar nevoia voastră pentru o perioadă scurtă de înțelegere din partea lor, al comportamentului vostru.
 8. Sfat pentru soții/ iubite/părinți= Oferiți-le timp să își regleze starea înțelegându-i și lăsându-i să se retragă . Renunțați la sfaturile necerute, astfel le dați senzația că sunt incapabili să se descurce singuri. Acceptați-i așa cum sunt, spuneți-le mereu de ce sunteți fericite/fericiți cu ceea ce vă oferă și aveți încredere, dar mai ales răbdare, că încet vor ieși înapoi din vizuină.

BONUS

Exercițiul BWM

Tehnica BWM este o tehnică de stimulare a creierului ce are bazele în teoriile dialogului dintre minte și corp studiate de unul dintre cei mai influenți psihiatrii japonezi ai timpurilor sale, Tomio Hirai.

 • Scurtă introducere a exercițiului

Acesta este format din 4 mișcări la nivelull degetelor în timpul cărora fiziologia minte-corp se schimbă gradual, creând o activare a sistemului parasimpatic. Dominanța emisferica de la stânga la dreapta se schimbă. Lucru ce generează scăderea intensității pulsului, a respirației și relaxare musculară.

În primul pas creierul emană unde alpha, caracterizate de relaxarea stării de agitație, lucru amplificat in al doilea pas. A treia mișcare produce unde tipice celor de somn, undele theta, iar in cea de-a patra mișcare creierul produce unde delta, care apar în cel mai adânc nivel al somnului și relaxării mintale. Făcând aceste mișcări, creierul trece de la unde rapide si intense, la unele lente și mai largi, specifice relaxării.

 • PAȘII
 1. Atinge vârful degetului mare de vârful degetului mic.
 2. Atinge vârful degetului mare de vârful degetului inelar.
 3. Atinge vârful degetului mare de vârful degetului mijlociu.
 4. Atinge vârful degetului mare de ambele vârfuri ale degetelor inelar și mijlociu, în același timp.
 • Femeile

2.1.  Cum reacționează femeile?

 • Vorbesc foarte mult;
 • Se simt neînțelese, astfel cer atenție;
 • Par epuizate;
 • Se enervează foarte ușor când le sunt aduse sfaturi logice și rezolvări teoretice, lipsite de implicare emoțională;
 • Simt o nevoie foarte mare de iubire;

2.2. De ce reacționează așa- nevoile psihosociale ale femeii;

Nevoia de empatie= femeia simte o nevoie foarte agresivă de a fi înțeleasă emoțional, de a fi compătimită și de a simți empatie din partea semnilor săi, motiv pentru care se poate enerva și mai tare îi poate crește nivelul de stres în cazul în care la terminarea discursului de probleme, răspunsul rămâne un sfat logic sau o rezolvare rapidă;

 • Nevoia de protecție= răspunsul sub forma unei îmbrățisări îi conferă siguranța că nu este singură, că este protejată, deci va putea depăși momentul stresant mult mai ușor. Țineți minte că suntem ființe sociale și femeile au cu atât mai multă nevoie de contact pentru a se simți incluse și protejate. Înainte să încercați medicamente sau alte tehnici de relaxare din diferite surse, încercați să vă hrăniți nevoile primordiale.
 • Nevoia de apreciere= să i se amintească cât de bună, frumoasă, capabilă este și pentru câte lucruri este apreciată, astfel își adună forțele pentru a trece peste momentele dificile, când psihicul se simte bine, corpul îl urmează, nu invers, așa scăpăm de stres.

Nevoia de comunicare= femeile își rezolvă problemele vorbind, nu cer neapărat o părere, întru cât se descurcă singure, vorbitul este cea mai ușoară modalitate de a-și pune ordine în gânduri și de a se destresa cel mai rapid, satisfăcând și nevoile anterioare totodată. Fie că ne referim la o conversație de 10 minute printre pauzele de la lucru cu mama, sora sau prietenele, contactul social și emoțional reprezintă cel mai bun medicament.

 • Ce e de făcut?
 • Petreceți cât mai mult timp vorbind cu prietenele, sora, mama, oricine vă ascultă cu înțelegere și dragoste, mai pe scurt, mențineți cât mai strâns contactul social și emoțional;
 • Țineți mereu în primul sertar ar minții, cu geam dacă se poate, toate lucrurile bune pe care le-ați făcut și v-au demonstrat că sunteți o ființă minunată, demnă de iubire. Nu uitați să vă întrebați partenerii sau persoanele apropiate ce apreciază la voi, veți avea un boost al stării de bine imediat;
 • Sfat pentru soți/ iubiți/ părinți=  arătațile iubire în mod direct prin a le asculta fără să le întrerupeți și încercați să vă abțineți total de la sfaturi și rezolvări, dacă nu vă sunt cerute în mod expres, sau de la orice tip de critică, empatizați și menționați-le cât de des puteți calitățile pe care le apreciați la ele.

BONUS

 • EXERCIȚIU DE RESPIRAȚIE   –

De 10 ori trage aer în piept adânc și expiră numărând până la 10.

 • Exercițiul e menit să calmeze bătăile inimii și să îți aducă o stare de relaxare
 • Atunci când nivelul stresului crește, bătăile inimii se întețesc și una dintre cele mai rapide metode de a te calma este să îți controlezi respirația

ESTE OK SA NU FII OK SI E SI MAI OK SA AI GRIJA DE TINE! Întelegeți-vă mintea și PUNEȚI ÎN PRACTICĂ, haideți să scăpăm de stres într-un mod cât mai sănătos și natural!

Pentru următorul articol vom aprofunda unul dintre cele două subiecte într-un mod mai intens și explicit, pentru asta vă vom ruga pe dumneavoastră, cititorii, să ne spuneți despre ce să fie urmatorul articol, femei sau bărbati. Așteptăm cu nerăbdare mesajele dumneavoastră! Zile frumoase!

Articol
scris de Oana Alexandra Topala, stundenta la Universitatea din Bucuresti,
Facultatea de Psihologie si Stintele Educatiei, Student intern la Clinica de
Psiho-Oncologie.

Daca aveti nevoie de ghidaj  despre cum ar trebui sa gestionati stresul, cereti sa va intalniti cu psihologul nostru la cabinetul  de consultatii sau in online. El te va asculta cu empatie si te va sfatui in mod prudent, in deplina confidentialitate.

Programeaza o sedinta de consiliere psihologica / psihoterapie aici.

Psh.Lidia Stoica