Simptomele depresiei la bărbați.

Care sunt simptomele depresiei la bărbați? Care sunt miturile actuale despre depresie la bărbați?

Câteva mituri eronate circulă încă în jurul depresiei, în special la bărbați:

  • depresia este un semn al slăbiciunii;
  • bărbații nu plâng și sunt capabili să-și controleze emoțiile;
  • dacă ai suficientă  voință, o poți face singur.

Din cauza acestor credințe false, mulți bărbați încearcă singuri,apoi incep să solicite ajutor. Totuși, depresia este o adevărată boală care afectează creierul și necesită tratament.

Cum iși exprima ei emoțiile?

În loc să spună că sunt tristi sau deprimați, bărbații cu depresie tind uneori să își exprime disconfortul vorbind despre oboseală, sentimentul de stres sau incapacitatea de a funcționa ca de obicei.

Uneori, tristețea este înlocuită de furie, ostilitate, agresivitate, iritabilitate, nemultumire, schimbări frecvente de dispoziție, de control sau comportament abuziv (verbal sau fizic) față de cei din jurul său.

Unele simptome pot lua forma unor comportamente autodepășite, cum ar fi lucrul excesiv fara pauze la locul de muncă, consumul de alcool excesiv sau implicarea în comportamente riscante (conducere periculoasă, sex neprotejat , jocuri de noroc etc.).

Care sunt simptomele fizice ale depresiei la bărbați?

Depresia este o boală psihică, însoțită de simptome fizice, inclusiv dureri de cap, dureri de spate, probleme de somn sau probleme digestive. De asemenea, bărbații pot suferi de probleme sexuale, inclusiv disfuncție erectilă. Sentimente de tristețe sau goliciune, pot pune stapanire pe ei. Poate apare nevoia de a plânge sau poate apare pierderea plăcerii din aproape toate activitățile. Deasemeni pot apare probleme severe de concentrare.

Unele dintre aceste simptome pot apărea din cauza impactului pe care depresia îl are asupra substanțelor chimice din creierul unei persoane. Depresia modifică nivelurile de serotonină și norepinefrină, care servesc ca mesageri pentru creier.

Anumite simptome ale depresiei afectează mai mult bărbații decât femeile. Aceasta poate fi legată de factori genetici, hormonali, biochimici sau sociali.

Depresia este frecventă la bărbați. Potrivit Asociației Psihologice Americane, se estimează că 9% dintre bărbații din Statele Unite experimentează zilnic sentimente de depresie sau anxietate, în timp ce 30,6% dintre bărbați suferă depresie în timpul vieții.

Depresia este o tulburare de dispoziție care afectează gândurile, sentimentele, corpul și comportamentul unei persoane. Medicii pot descrie această afecțiune ca depresie majoră, tulburare depresivă majoră sau depresie clinică.

Depresia este mai frecventă la femei, afectând 10,4% dintre femei, comparativ cu 5,5% din bărbați din Statele Unite.

Unul dintre motivele acestei discrepanțe este că bărbații sunt mai puțin susceptibili să fie diagnosticați cu depresie.

Este important să înțelegem cum simptomele depresiei pot diferi între bărbați și femei. Poate ajuta oamenii să conștientizeze propria depresie și cea a celor dragi. Recunoașterea depresiei este primul pas către recuperare.

Care sunt consecințele depresiei netratate?

Depresia, desigur, scade calitatea vieții, dar poate pune în pericol și relațiile de familie și romantice, poate duce la pierderea locului de muncă sau la izolare socială.

Daca observati schimbările emoționale, comportamentale sau modificările menționate anterior în acest articol, este esențial să consultați un medic.

Lăsând depresia netratată poate afecta bunăstarea unei persoane. Depresia este un factor de risc pentru sinucidere. Prin urmare, este esențial ca o persoană care suferă de depresie să primească ajutor cât mai curând posibil.

Depresia este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sinucidere la bărbați.

Există vreun tratament adecvat pentru deprimare, pentru depresie?

Fiecare caz este unic, iar tratamentul depresiei include de obicei interventie psihologica, psihoterapie sau terapie medicamentoasă. Doar medicul poate ajuta la diagnosticarea depresiei cuiva și îi poate oferi tratamentul potrivit pentru a-l face să se simtă mai bine.

Psihologul tau, aliatul tau in vindecare!

Dacă medicul are ca tramanent medicamentele și prescrie un tratament antidepresiv, psihologul are ca tratament.. cuvintele si  va monitoriza cu atenție progresul pacientului in procesul de vindecare. Terapia cognitiv-comportamentala, de expemplu, este apanajul psihologului si este foarte eficienta in tratarea depresiei.

Persoanele cu depresie se pot recupera complet.

Unde poti cere ajutor?

Oricine crede că este deprimat trebuie să vadă un medic. Medicul poate recomanda unui specialist în sănătate mintală să primească tratamentul corect.

Oricine nu se simte în siguranță din cauza gândurilor sinucigașe ar trebui să apeleze la camera de urgență sau să meargă la spital.

Dacă cineva  vă vorbește despre sinucidere, nu ignora.

Discutați cu medicul dumneavoastră, un specialist în sănătate mintală, sunați la linia națională de prevenire a sinuciderii la 0800 801 200, contactati Alianta Romana de Preventie a Suicidului  sau sunati la 112 Apel Unic de Urgenta, pentru sfaturi.

Strategii de adaptare

Pe lângă alte tratamente, câteva modificări strategice și ajustări ale stilului de viață pot ajuta o persoană să-și gestioneze depresia. De exemplu:

  • Exerciții fizice în mod regulat: alergarea sau chiar mersul rapid în aer liber pot produce endorfine și pot îmbunătăți starea de spirit a unei persoane.
  • Creați o structură: respectarea unei rutine zilnice vă poate ajuta să vă simțiți puțin mai confortabil în fiecare zi.
  • Împărțiți sarcinile: atunci când sarcinile mari par imposibil de gestionat, poate fi util să le descompunem în sarcini mai mici.
  • Practica yoga, mindfulness sau meditație: Aceste practici pot reduce stresul și promovează bunăstarea.
  • Vorbind cu prietenii și familia: Împărtășirea sentimentelor cu ceilalți îi poate face mai puțin copleșitori.
  • Evitați alcoolul: reducerea consumului de alcool poate îmbunătăți starea de spirit.

Dacă aveți întrebări despre depresie sau tratamentul acesteia, cereți să vă întâlniți cu psihologul nostru la cabinetul său de consultații sau in online. El te va asculta cu empatie și te va sfătui în mod prudent, în deplină confidențialitate.

Programeaza o sedinta de consiliere psihologica / psihoterapie aici.