Simptomele depresiei la femei. Depresia la femei.

Care sunt simptomele depresiei la femei? Ce este depresia la femei?

Mulți oameni suferă de depresie. Majoritatea sunt femei. Din păcate, aproape două treimi nu primesc ajutorul de care au nevoie.

Depresia la femei este foarte frecventă. De fapt, femeile au de două ori mai multe șanse să dezvolte depresie clinică decât bărbații. Până la una din patru femei este probabil să experimenteze un episod de depresie majoră la un moment dat în viața lor.

Ce este depresia?

Depresia clinică este o tulburare de dispoziție gravă și omniprezentă. Aceasta provoacă sentimente de tristețe, lipsă de speranță, neputință și lipsă de valoare. Depresia poate fi ușoară până la moderată, cu simptome de apatie, apetit slab, dificultăți de somn, stima de sine scăzută și oboseală scăzută. Sau poate fi mai grav.

Care sunt simptomele depresiei la femei?

Printre simptomele depresiei la femei se numără:

 • Dispoziție tristă, anxioasă sau un sentiment de inutilitate.
 • Pierderea interesului sau a plăcerii pentru activități, inclusiv sex.
 • Simptome fizice persistente care nu răspund la tratament, cum ar fi dureri de cap, tulburări digestive și dureri cronice.
 • Scăderea energiei, oboseală.
 • Dificultate de concentrare, de amintire sau de luare a deciziilor.
 • Neliniște excesivă, iritabilitate sau plâns.
 • Sentimente de vinovăție, lipsă de valoare, neputință, lipsă de speranță, pesimism.
 • Un somn prea mult sau prea puțin, trezire mult prea devreme dimineața.
 • Apetit și / sau pierdere în greutate sau supraalimentare și creștere în greutate.
 • Gânduri de moarte sau sinucidere sau tentativă de sinucidere.

De ce depresia este mai frecventă la femei decât la bărbați?

Înainte de adolescență, depresia este rară și apare aproximativ in același ritm la fete și băieți. Cu toate acestea, la debutul pubertății, riscul unei fete să dezvolte depresie crește dramatic până la dublul celui al băieților.

Unii experți consideră că riscul crescut de depresie la femei poate fi legat de modificările hormonale care apar pe parcursul vieții unei femei.

Aceste schimbări sunt evidente în perioada de pubertate, sarcină și menopauză, precum și după naștere sau avort spontan. În plus, fluctuațiile hormonale care apar odată cu ciclul menstrual lunar contribuie probabil la SPM ( sindromul premenstrual).

Este un sindrom grav marcat în principal de depresie, anxietate și schimbări de dispoziție care apare săptămâna anterioară menstruației și interferează cu funcționarea normală a vieții de zi cu zi.

Ce crește riscul de depresie la femei?

Factorii care cresc riscul de depresie la femei includ factori de reproducere, genetici sau de altă natură biologică, factori interpersonali și anumite caracteristici psihologice și personale.

În plus, femeile care “jonglează” la creșterea copiilor și femeile monoparentale suferă mai mult stres, ceea ce poate declanșa simptome ale depresiei.

Alți factori care pot crește riscul includ:

 • Istoric familial al tulburărilor de dispoziție.
 • Istoric al tulburărilor de dispoziție din primii ani de viata.
 • Pierderea unui părinte înainte de vârsta de 10 ani.
 • Stresul psihologic și social continuu, cum ar fi pierderea locului de muncă, stresul relației, separarea sau divorțul.
 • Abuzul fizic sau sexual în copilărie.
 • Utilizarea anumitor medicamente

De asemenea, femeile pot suferi depresie postpartum ( postnatala) după nașterea unui copil. Unele persoane suferă de tulburare afectivă sezonieră iarna. Depresia face parte din tulburarea bipolară.

Depresia este ereditară?

Depresia poate apărea în familii. Când o face, începe de obicei la între varsta de 15 și 30 de ani. O legătură familială cu depresia este mult mai frecventă la femei. Cu toate acestea, nu există întotdeauna o legătură genetică sau ereditară aparentă de ce o persoană poate dezvolta depresie clinică.

Cum diferă depresia la femei de depresia la bărbați?

Depresia la femei diferă de depresie la bărbați în mai multe moduri:

 • Depresia la femei poate să apară mai devreme, să dureze mai mult, să fie mai probabil să reapară, să fie asociată cu evenimente de viață stresante și să fie mai sensibilă la schimbările sezoniere.
 • Femeile sunt mai predispuse la sentimente de vinovăție și încearcă să se sinucidă, deși se omoară mai rar decât bărbații.
 • Depresia la femei este mai probabil să fie asociată cu tulburări de anxietate, în special cu simptome de panică și fobie și cu tulburări alimentare.

Psihologul, aliatul tau in vindecare!

Dacă medicul are ca tramanent medicamentele și prescrie un tratament antidepresiv, psihologul are ca tratament.. cuvintele si  va monitoriza cu atenție progresul pacientului in procesul de vindecare.

Dacă aveți întrebări despre depresie sau tratamentul acesteia, cereți să vă întâlniți cu psihologul nostru la cabinetul său de consultații sau in online. El te va asculta cu empatie și te va sfătui în mod prudent, în deplină confidențialitate.

Programeaza o sedinta de consiliere psihologica / psihoterapie aici.